Manuela Kalsky noemt zichzelf een realistische idealist. Ze wil van een ‘of-of’ naar een ‘en-en’ samenleving, waarin verschillen er mogen zijn.
Hassnae Bouazza - 2 september 2022
Theologisch Elftal Trouw, 08 mei 2021.
Het is goed dat het Humanistisch Verbond geloofsverlaters opvangt, maar er moet ook aandacht zijn voor het herstel van de band met de familie, vinden twee leden van het theologisch elftal.
Het Humanistisch Verbond heeft een platform opgericht voor mensen die de gesloten geloofsgemeenschap waarin ze zijn opgegroeid, willen of hebben verlaten.
Manuela Kalsky was op het NOS Journaal op 12 februari 2021, over de nieuwe Bijbelvertaling.
'Als God mannelijk is, dan is het mannelijke God."
Bekijk hier haar commentaar:
‘In alle religies delven vrouwen het onderspit, ook in het Joodse geloof, de islam en het boeddhisme’
De hunkering naar zelfontplooiing loopt als een rode draad door het leven van theoloog Manuela Kalsky. Maar, zegt ze, ‘het is je individualiteit ontwikkelen, niet je individualisme, zoals we nu al te vaak zien.’
Verschenen in Trouuw, 5 november 2020.
In de herziening van de Nieuwe Bijbelvertaling wordt naar God weer met een hoofdletter verwezen: hij wordt Hij. Daar is lang niet iedereen blij mee. ‘Ik gebruik zelf voor God een hoofdletter. Dat wordt dan dus Hij, maar ook Zij of Jij als dat zo uitkomt.’
De Nieuwe Bijbelvertaling van 2004 was om veel redenen vernieuwend. Een van de meest in het oog springende wijzigingen ten opzichte van bijbelvertalingen daarvoor was het hoofdlettergebruik. Niet langer werden voornaamwoorden die naar God verwezen, met een hoofdletter geschreven. Niet langer ‘Hij’, maar ‘hij’.
Sommige bijbellezers konden daar maar niet aan wennen, en vorige week werd bekend dat de nieuwe editie van 2021 dit weer terugdraait. Vanaf nu wordt het weer ‘Hij’. Is dit een onbetekenende wijziging, of schuilt hier meer achter?