Theologisch Elftal Trouw, 08 mei 2021.
Het is goed dat het Humanistisch Verbond geloofsverlaters opvangt, maar er moet ook aandacht zijn voor het herstel van de band met de familie, vinden twee leden van het theologisch elftal.
Het Humanistisch Verbond heeft een platform opgericht voor mensen die de gesloten geloofsgemeenschap waarin ze zijn opgegroeid, willen of hebben verlaten.
Manuela Kalsky was op het NOS Journaal op 12 februari 2021, over de nieuwe Bijbelvertaling.
'Als God mannelijk is, dan is het mannelijke God."
Bekijk hier haar commentaar:
‘In alle religies delven vrouwen het onderspit, ook in het Joodse geloof, de islam en het boeddhisme’
De hunkering naar zelfontplooiing loopt als een rode draad door het leven van theoloog Manuela Kalsky. Maar, zegt ze, ‘het is je individualiteit ontwikkelen, niet je individualisme, zoals we nu al te vaak zien.’
Verschenen in Trouuw, 5 november 2020.
In de herziening van de Nieuwe Bijbelvertaling wordt naar God weer met een hoofdletter verwezen: hij wordt Hij. Daar is lang niet iedereen blij mee. ‘Ik gebruik zelf voor God een hoofdletter. Dat wordt dan dus Hij, maar ook Zij of Jij als dat zo uitkomt.’
De Nieuwe Bijbelvertaling van 2004 was om veel redenen vernieuwend. Een van de meest in het oog springende wijzigingen ten opzichte van bijbelvertalingen daarvoor was het hoofdlettergebruik. Niet langer werden voornaamwoorden die naar God verwezen, met een hoofdletter geschreven. Niet langer ‘Hij’, maar ‘hij’.
Sommige bijbellezers konden daar maar niet aan wennen, en vorige week werd bekend dat de nieuwe editie van 2021 dit weer terugdraait. Vanaf nu wordt het weer ‘Hij’. Is dit een onbetekenende wijziging, of schuilt hier meer achter?
Volzin, Nieuw Wij, Lazarus en De Linker Wang spreken bij veel progressieve gelovigen tot de verbeelding. Ze wortelen in (christelijk) geloof en willen bruggen slaan. Hoe staan deze tijdschriften en websites er op dit moment voor?
‘Pas als je verschillen kunt aanvaarden, kun je gelijkwaardig met elkaar praten. Anders is er altijd het gevaar dat minderheden zich moeten aanpassen aan de dominante cultuur.’ Nieuw Wij wil dat laatste juist voorkomen, vertelt Manuela Kalsky, hoogleraar theologie en samenleving en voorzitter en mede-oprichter van het platform.
Het doel van Nieuw Wij is om wij-zij tegenstellingen in de samenleving te overbruggen en verbinding tot stand te brengen. Het gaat op de site over levensbeschouwelijke diversiteit. Kalsky: ‘We hebben in 2008 meteen een moslim, hindoe, jood, protestant, katholiek en seculier iemand in de redactie van Nieuw Wij gevraagd. Zodat iedereen een stem krijgt en we oprecht konden zeggen: de vragen die we stellen zijn ónze vragen. Dat is ook nu weer actueel als we het hebben over racisme en Black Lives Matter. Wij willen mensen bij elkaar brengen om elkaar beter te begrijpen en onze verschillen niet louter als bedreiging te zien maar ook als kans.’