Manuela Kalsky werd geboren in 1961 in Salzgitter-Bad in Duitsland.
Zij volgde daar het Gymnasium en ging daarna theologie studeren in Marburg.
Opleiding
1980: Gymnasium
1980-1983: Studie Theologie in Marburg(D).
Begin jaren tachtig kwam zij naar Nederland om theologie te studeren in Amsterdam.
1983: Summer school: Dutch language and culture at Nijenrode University organised by the Dutch Ministry of Education, Culture and Sciences. Fellowship given by the German Academic Exchange Program (DAAD).
1983-1988: Studie Theologie, Universiteit van Amsterdam.
1988: ‘Doctoraalexamen’ (= MA), Universiteit van Amsterdam, (Modern Theology, Ecumenical Theology and Feminist Theology) Cum laude.
Thesis: Befreiung in der Geschichte - ein gemeinsamer Weg? Das Verhältnis von Erfahrung und Offenbarung bei James H. Cone (Schwarze Theologie) und Rosemary Radford Ruether (Feministische Theologie). Ein Vergleich.
2000: (PhD.) in Theologie (Systematische Theologie en Feministische Theologie, Universiteit van Amsterdam (UvA).
Dissertatie:
Christaphanien. Die Re-Vision der Christologie aus der Sicht von Frauen in unterschiedlichen Kulturen,
Gütersloher Verlaghaus, Gütersloh 2000.
Werk en onderzoek
Dr. Manuela Kalsky is op 1 februari 2023 begonnen als bijzonder hoogleraar op de Karen Armstrong Leerstoel voor Religie, Waarden en Maatschappelijke Transformaties. Deze nieuwe bijzondere leerstoel aan de Universiteit voor Humanistiek is ingesteld door Stichting Nieuw Wij en wordt bekostigd door Stichting Woudschoten.
Dr. Manuela Kalsky is theologe en bekleedde van 2012 tot 2022 de Edward Schillebeeckx-leerstoel aan de Vrije Universiteit Amsterdam, waar zij onder andere een NWO-onderzoeksprogramma naar ‘Meervoudige religiositeit in Nederland (multiple religious belonging)’ in samenwerking met prof dr. A. van der Braak leidde. Als directeur van het Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving (DSTS) gaf zij leiding aan multidisciplinaire onderzoeksprogramma’s op het snijvlak van religie en samenleving. In 2008 richtte zij in samenwerking met het Ministerie van VROM het inter-levensbeschouwelijke dialoog-platform Nieuwwij.nl op, dat zij als directeur tot 2017 leidde. Kalsky had leeropdrachten in Hamburg, Wenen, Hannover en Fribourg. Zij was jarenlang lid van het theologisch elftal van dagblad Trouw en is een graag geziene spreker in de media en op conferenties in binnen- en buitenland over actuele maatschappelijke vraagstukken in relatie tot zingeving en religie.
Ze is een veelgevraagd spreker op (internationale) conferenties en mengt zich regelmatig in het publieke debat over religie en de multiculturele samenleving, onder andere via het Theologisch elftal van Trouw. Ze had leeropdrachten aan de universiteiten van Wenen, Hamburg, Hannover en Fribourg.
Op dit moment is ze onder andere lid van de International Advisory Board van het nieuwe onderzoeksproject Religion and Dialogue in Modern Society aan de Akademie der Weltreligionen van de Universiteit Hamburg. Andere leden van deze adviesraad zijn prof. dr. Paul Knitter, prof. dr. Perry Schmidt-Leukel, prof. dr. Volker Küster en prof. dr. Reinhold Bernhardt. Dit onderzoeksproject wordt vanuit Hamburg in samenwerking met onderzoekers in Groot-Brittannië, Noorwegen en Duitsland uitgevoerd, en gefinancierd door het Duitse Bundesministerium für Bildung und Forschung.
Diversiteit en W!J

De onderzoeksgroep heeft een eigen deel op de website waarop actuele ontwikkelingen te volgen zijn en bezoekers van de site met de onderzoekers in gesprek kunnen gaan op een speciale blogpagina. Bovendien zijn bij elk maandthema op Nieuwwij.nl passende citaten te vinden in de Inspiratiekit. Bezoekers kunnen zo zelf hun inspiratiepaspoort samenstellen en/of citaten insturen die hen aanspreken.